google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: Sverige finns överallt numera google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

fredag 19 oktober 2007

Sverige finns överallt numera


Vi har varit på IKEA i Montpellier idag. Det är ganska fantastiskt att se hur svensk kultur breder ut sig över världen genom IKEA. Ni kan ju föreställa er hur fransmännen kämpar med att uttala namn som MÖRRUM för att inte tala om serveringsvagnen FÖRHÖJA. I somras ville vi gärna bjuda våra franska vänner på svensk midsommarfest. Midsommar är ingen särskild högtid här så vi ville gärna bidra med ett extra tillfälle att fira. En sak som skiljer Sverige och Frankrike är att vi i Sverige har mycket speciella maträtter knutna till vissa årstider och högtider. Vi äter julbord, nyår har sina specialiteter, vid påsk är det ägg och lamm, midsommar betyder lax, sill och nubbe så kommer kräftkalasen i augusti osv. I Frankrike gör man det lätt för sig. Så snart det är fest, oavsett årstid, så är det gåslever, ostron och champagne som gäller. Det är underbart gott men lite enahanda jämfört med våra traditioner. (Jag trodde aldrig jag skulle bli så blasé att jag tycker ostron och champagne är enahanda).

Hur som helst ville vi bjuda på midsommarfest. Min koriandergravade lax med limesås var självskriven. IKEA fixade resten! Senapssill och kryddsill, knäckebröd, brännvinsost, svenska snapsar och Norrlandsöl och mandeltårta fanns allt på IKEA. Ja det är faktiskt sant att man kan köpa både OP Andersson och andra svenska snapsar på IKEA för ungefär halva priset mot vad Systemet tar. Vi hade också tagit med oss frusen sikrom från Sverige som vi serverade med hackad charlottenlök och crème fraiche. Snacka om succé. Våra franska vänner älskar både gravad lax och sill, men favoriten är ändå sikrommen. Damerna kan inte sluta dricka snaps – de tycker det smakar som en god avec. Nu dricker dom inte snaps på det svenska viset – dom smuttar på den som om det var en god cognac.

Döm om vår förvåning när våra vänner en vecka senare bjöd oss på överraskningsfest på terrassen. Vi satt i spänd förväntan över vad som skulle serveras. In på bordet kom ett jättefat med Pandalus Jumbokräftor, knäckebröd och svensk vodka i olika smaker. Vännerna berättade att de varit på IKEA på svenskt kräftkalas där de fått rikligt med kräftor och än rikligare med snaps, ost och knäckebröd. Hattar hade delats ut och man hade skrålat svenska snapsvisor. De blev så förtjusta att de beslutade att överraska oss med svenskt kräftkalas.

Vi har tidigare berättat om våra svenska kräftor, men de har inte alls förstått oss eftersom de tycker insjökräftor smakar illa. Hemligheten är, förutom kvalitén på kräftorna, dill och salt. Franska insjökräftor kokas ofta med för lite salt och med vitlök – blää! Dill är ett problem i Frankrike, liksom i alls sydliga länder. Dillen behöver långa ljusa dagar och nätter för att utveckla sin smak så den dill man köper här smakar nästan ingenting.

Åter till IKEA – det är fantastisk att se hur man i matens hemland köar på IKEAS restaurang för att köpa laxtallrik eller köttbullar. Fransmännen föredrar emellertid sina köttbullar med pommes frites och dricker gärna rödvin till. Inte hade man väl trott att svenska köttbullar skulle göra succé i Frankrike.

Dagens recept:
Koriandergravad lax med limesås.
Man kan köpa fantastiskt fin färsk lax från Skandinavien i vår lokala fiskaffär. Det behövs en rejäl mittenbit för att grava. Frys den minst ett dygn innan för att bli av med eventuella parasiter innan du gravar den.

Man gravar den i en lag bestående av ½ liter vatten, 1 dl salt, 1 dl socker, 3 msk grovt krossad koriander (frön, inte blad) ½ msk grovt krossad vitpeppar, 4 dillstjälkar. Se till att du drar ur alla ben på laxsidan med en tång innan du gravar den.

Dela laxsidan så du får två bitar som du kan lägga ”skavföttes”. Hacka dillen och pepparen och lägg det mellan laxsidorna. Blanda lagen och se till att salt och socker löser sig. Häll på lagen och packa in alltsammans i dubbla plastpåsar som du lägger i kylen. Låt det ligga i två dygn – vänd på det efter halva tiden. Färdigt! OBS! Om du är hälsofantast och brukar använda kaliumsalt eller andra hälsoprodukter - glöm det här, för om du gör det blir laxen giftig och du kan råka riktigt illa ut. NaCl, dvs. vanligt salt måste det vara.

Limesåsen är skäligen enkel. Slå upp gravlaxsås eller hovmästarsås i kokboken beroende på vilken du föredrar. Följ receptet men riv sedan ned skalet av en lime och droppa en del av i saften i såsen så får du en underbar variant.

Inga kommentarer: