google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: februari 2010 google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

söndag 28 februari 2010

Svår musik och dålig akustik i Narbonne

De senaste dagarna har mandelblommorna exploderat i alla dikesrenar. Det är ovanligt sent i år - så där fyra veckor, minst.

Vi har i Narbonne och hörde Barbara Hendrix i fredags. Hon har ju en fantastisk röst så vi var förväntansfulla. Det var helt utsålt i den ca 900 platser stora teatern. Det blev tråkigt nog en besvikelse. Att jag inte uppskattade det är förståeligt för jag har inte kompetens att uppskatta alltför avancerad klassisk musik, men att min fru höll med mig var mer förvånande, uppvuxen som hon är med klassisk musik och som har älskat den hon kallade "farbror" Jussi sedan hon var fem år.

Barbara Hendrix sjön en sångscykel av Schubert som jag tror heter "En vinterresa". Det var 1 timma och 15 minuter av "hertz und smertz". Jag börjar förstå varför det heter "lieder" för det var vad jag gjorde. Förmodligen älskar hon detta själv oerhört mycket, men rimligen borde publiken vara begränsad till en mycket liten grupp av konnässörer. Ändå gör hon världsturné med det.

Den franska publiken är emellertid väldigt entusiastisk och uppmuntrande även om/när dom inte gillar det så mycket. Stående ovationer och inrop är regel här oavsett prestation. Nu var ju framträdandet väldigt skickligt gjort med recitation på perfekt franska mellan sångerna, men Schubert är ju ganska svår faktiskt - och deprimerande. Att sedan musikteatern i Narbonne har en urusel akustik gör en ju inte gladare och i det fallet vet jag vad jag talar om för jag har arbetat i några år med att utforma ett operahus medan jag var aktiv konsult.

För att tala om något trevligare så har en vinnare korats i min tävling om en gratis släktforskningskurs. Peter Almqvist var blixtsnabb med svaret "matrilinjära anor" och får därför en kurs. Eftersom Peter var så snabb hade ju ingen annan en chans så jag gav alla som svarade på tävlingen 50% rabatt på kursen som tröstpris.

torsdag 25 februari 2010

Lunch på balkongen i solen

Idag var det massor av folk på marknaden. Solen stekte och det var 18 grader varmt. Människor har en ny lyster i ansiktet och stånden börjar fyllas av färska grönsaker. De små färska kronärtskockorna som fransmännen äter råa med lite vinägrette, jordärtskockor som är stora som potatisar, färsk grön sparris, enorma buntar mimosa, jordgubbar och mycket annat lockar en att köpa. Det blev ett par stora buntar sparris för 5 Euro samt två gigantiska buntar mimosa för 2 Euro, samt naturligtvis apelsiner och lite annat smått och gott.

När vi kom hem öppnade vi en flaska moselvin vi fått av våra fransk-tyska vänner kokade sparrisen, delade ett paket parmaskinka, rev över lite parmesanost, la på en klick smör och gick upp på terassen och åt vår lunch. Vi njöt i värmen och katterna var helt till sig över att kunna ligga och sola. En stor vårtoalette i solen gjorde dom också, så nu är allt slickat ända ut i yttersta svansspetsen.

Hjalmar hade en högtidsstund i går när han lyckades finna en stor vinterslö gräshoppa på terassen som han kunde jaga runt en stund innan han under njutningsfullt knastrande åt upp den. Nog var det synd om gräshoppan, men det brydde sig inte Hjalmar så mycket om.

Min internetkurs i släktforskning har fått goda omdömen från personer jag sätter värde på. Jag säger som en gammal kollega: "Man inser inte vad man åstadkommit förrän man försöker få det ogjort". Den här gången gick det tydligen bra i alla fall och kursen har börjat sälja ganska bra.

Om du har någon du vill ge en present som är lite ovanlig så passa på nu när priset är introduktionslåga 195 kronor.

fredag 19 februari 2010

Min kurs i släktforskning är klar - Du kan vinna en kurs om du är snabb!

Det har varit lite eländigt en tid nu eftersom jag blev förkyld och det har hängt i ganska envist några veckor. Nu har jag fått en dunderkur av husläkaren så jag skall väl bli frisk snart.

Under tiden jag tyckt synd om mig själv har jag gjort färdigt en kurs i släktforskning för nybörjare och nu finns den på Internet. Om du inte börjat med släktforskning så vill jag avråda på det bestämdaste - det är totalt beroendeframkallande. Det är ungefär som golf. En golfkompis jag hade i Sverige klagade alltid på att arbetet på Volvo tog alltför mycket tid från golfen. Släktforskning är faktiskt ännu värre för det kan man ägna sig åt dygnet runt, året om och även när det regnar.

Om man nu inte vill släktforska eller spela golf kan man ägna sig åt att göra kurser. Om du har någon annan fånig hobby eller intresse, katter, hundar, knyppling, samla frimärken eller laga gourmetmat så kan du faktiskt göra din egen kurs och tjäna några kronor. Det finns en speciell sajt på nätet som hjälper dig. Den heter passande nog MinKurs.se. Dom tar hand om allt tekniskt och allt som har med betalning att göra - du får hälften av inkomsterna.

Om du nu trots att jag avråder dig vill prova på släktforskning så heter min kurs Släktforskning för noviser, precis som min släktforskningsblogg. Den kostar under en introduktionstid bara 195 kronor och är faktiskt ganska omfattande och väldigt nyttig om man tänker ge sig i kast med detta.

DEN SOM FÖRST SKICKAR ETT MAIL TILL MIG OCH SVARAR RÄTT PÅ FÖLJANDE FRÅGA FÅR EN KURS GRATIS!
Skriv tävling som ämne på mailet.

Fråga: Vad kallas en antavla som bara tar upp en persons anor på spinnsidan?

tisdag 16 februari 2010

Vad vet vi egentligen om varandras länder?

Jag kan bara konstatera att Evas födelsedag blev lyckad. Hon började tala om att hon inte vill åka hem och det kan man ju förstå när hennes dotter ringer och berättar att det är 15 grader kallt i Sverige.

Det har blivit så mycket matprat på senaste tiden så jag skall inte trötta er med mer, men ett litet tips kan jag väl få komma med. När vi var på Mallorca i höstas fick vi en rolig efterrätt på en resturang som jag rekonstruerade. Man tar stora jordgubbar, skär av botten lite så dom står. Sedan skär man av toppen som på en semla och gröper ur den lite med en kniv. Fyll sedan hålet med färdig crème brulee och ringla lite knäckigt socker över. Sockret gör man genom att blanda socker med lite vatten i en stekpanna och hetta upp tills det blir som ljusbrun sirap. Recept på knäcken finns i de flesta större kokböcker. Ringla detta över toppen på gubbarna. Underbart gott och hög imponeringsfaktor. Kyparen i Spanien skämtade och sa att det var fyllda cocktailtomater.

Det stora samtalsämnet hör är annars kylan och de få snökorn som kommit. I affären är man väldigt mallig för att man fått snö och undrar om vi har snö i Sverige. Väldigt få vågar ta ut bilen och till och med motorvägen ser tom ut från vår utsiktpunkt på terrassen. Folk går omkring klädda som om dom skulle på polarexpedition och lindar halsdukar för munnen för att skydda sig för den skadliga kalla luften. Det är faktiskt bara på sin höjd 2 grader minus!! När jag berättar att jag upplevt 44 minus i Boden 1964 så tittar dom bara på mig och deras miner säger: "Ta den där om tomten också!" När jag fortsätter och berättar att styrinrättningen på min Opel frös efter några mil så jag fick stanna och låta den tina innan jag kunde vrida på ratten så ser dom ut som om jag borde spärras in. Men - det är ju inte så lätt för en svensk att föreställa sig 300 soldagar om året och temperaturer på över 40 grader heller så det jämnar ut sig.

Riktigt illa kan det bli ibland som när jag för så där 30 år sedan lyriskt berättade för en irländare i Dublin om de svenska vintrarna med minus 10 grader, bländvit snö och strålande sol. Jag höll på att få stryk av honom eftersom han ansåg att jag anslöt mig till den engelska myten om att irländare var dumma och lättlurade. Det fattade väl även han att om det var strålande sol så kunde det ju inte vara tio grader kallt och snö. Så kan det gå i mötet mellan olika kulturer och erfarenheter.

Hur som helst åkte Eva hem i måndags och resan har gått bra, men hon planerar redan att komma tillbaka, vilket vi ser fram emot. Vi vaknade emellertid i morse och fann en stor vattenpöl på övervåningen och locket på vår 150 år gamla flygel var plaskvått - vattenläcka genom taket. Vi ringde hantverkarens telefonsvarare och fem minuter senare knackade han på dörren. Givetvis fixar han det så snart det blir torrt, men gjorde en provisorisk avtäckning så länge. Nästa telefonsamtal blev till försäkringsboöaget som försäkrade att både läckan och flygeln skulle fixas utan självrisk. Undrar vad dom säger när dom inser att flygellocket måste göras med sk. fransk polityr, som inte så många behärskar idag. Av erfarenhet vet vi att i Sverige får man inte ersättning för inströmmande vatten om det inte är översvämning, men här var det den naturligaste sak i världen att ersätta en regnskada. Jag börjar tvivla på det som vi fick lära oss i Sverige att franska hantverkare och franska försäkringsbolag är omöjliga att ha att göra med.

torsdag 11 februari 2010

Färsk sparris och snöstorm

Igår köpte vi två kilo jordgubbar för 6 Euro på torget, den färska sparrisen har kommit, mandelträden har slagit ut och mimosan är på gång. Det var igår det!

I morse var det 2 grader kallt och snöstorm när vi vaknade. Klockan är nu 16.00 och snön ligger fortfarande som ett lätt puder på gatorna. Nere på Intermarche bygger man om för att möta konkurrensen från det nyetablerade Carrefour. Där inne var det svinkallt så kassörskorna var tvugna att ha vantar på sig, dessutom täckjacka och halsduk.

Det är en bra dag för att förbereda Evas födelsedag i morgon. Jag sparade hummerskroven från förra födelsedagen i frysen så dom tänke jag ta upp och göra en kraftig hummersås av som serveras till lite bandspagetti och lite uppskuren langoustestjärt som jag köpt idag. Det får bli fiskrätten. Den färska sparrisen kommer nog också till användning. Vad det blir i övrigt berättar jag inte för det är risk att Eva surfar in och tjuvläser i förtid.

I övrigt känner jag mig ganska nöjd eftersom jag skrivit färdigt min nybörjarkurs i släktforskning. Nu skall den bara bearbetas lite av teknikerna på MinKurs så kan den publiceras nästa vecka. Visserligen har jag några vänner som provläser den, men deras synpunkter arbetar jag in efter hand. Jag hoppas verkligen att många vill prova på att börja släktforska och då gärna med min kurs i bagaget.

Det är skönt att koppla av efter arbetet med kursen. Nu blir det födelsedag i morgon och på lördag är vi bjudna till några vänner i byn och förhoppningsvis skall vi besöka mimosafestivalen i Roquebrun på söndag - men det beror allt på vädret det.

Young@Heart

Följande underhållning kräver inga kommentarer:

Klipp 1
Klipp 2
Klipp 3
 
Njut och låt er inspireras!

torsdag 4 februari 2010

Att koka marmelad


Vi har gjort marmelad idag. Det är säsong för sevillaapelsiner och dom är speciellt bra att göra bitter engelsk marmelad på. Vi gör all vår marmelad själva numera. Dels är det kul och dels blir det väldigt gott. Det är trevliga presenter att ta med sig när man går bort också.
Vi köper den frukt som är billig, eller som man kan plocka, för tillfället. Det har hittills blivit päron, fikon, körsbär, aprikoser, apelsiner, mandariner, citroner, björnbär och så några lokala bär som inte har något svensk namn.
I dom flesta fall plockar vi dom ute i naturen. Vi har ju sådan tur att vår by omges av naturområden där i princip allemansrätt gäller. Det är väldigt ovanligt utanför Sverige.
Anledningen till att vi konsumerar så mycket marmead är att vi, i princip, äter fransk frukost, som består av en jättebalja kaffe - svart för mig och med mjölk för de flesta andra - bröd och marmelad. Vi har försvenskat det lite och vill gärna ha en ostbit - eller faktiskt ostskivor, som anses extra skumt här. Vi pressar också färsk juice den del av året då det finns, vilket är större delen utom på högsommaren. För det mesta blir det dagsfärsk baguette och på söndag vill min fru gärna ha en croissant. Vi har hittat ett bagare som säljer väldigt gott lite grövre bröd av den där lite sega sorten. Det håller sig bättre än baguetten som är ganska hopplös dagen efter. Då duger den emellertid fint att rosta i ugnen och äta med marmelad.
Till frukosten avnjuter vi - nåja inte alltid, njuter alltså - Ring P1.