google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Livskvalitet som pensionär i Europa: maj 2012 google.com, pub-2557206291112451, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Bloggen handlar om livet som svensk pensionär i Frankrike. Mest glädjeämnen, upplevelser, funderingar och åsikter. Jämförelse mellan Sverige och Frankrike, ofta i kåseriets form.

Platsen heter Boutenac och ligger i departementet Aude i Languedoc nära Narbonne vid Medelhavet med ett milt mestadels soligt klimat och mängder av goda viner och fantastisk mat.

tisdag 29 maj 2012

Världens bästa sjukvård skall lämna bottenligan


Eftersom problemet med mitt öga återkommit har jag varit och fått en ny behandling idag. Om det inte hjälper blir det laseroperation. Eftersom det var lite förberedelser som skulle göras innan ingreppet fick min fru vänta i över två timmar innan jag kom tillbaka från läkaren.

Under tiden väntade hon tillsammans med andra anhöriga som givetvis ondgjorde sig över att man fick vänta så länge. Dom var tydligen solida Hollandväljare som ansåg sig veta att den franska sjukvården var bland det uslaste som man kan tänka sig i Europa. När min fru började med att säga " vi tycker att vården i Sverige ...." fyllde man genast i med "... är mycket bättre än i Frankrike", fast hon tänkte säga, och senare sa, det motsatta.

Man måste ju förstå att fransmännen är besvikna på sin sjukvård. Det kan ju ibland ta ett par dagar innan man får tid hos sin husläkare och om man går till läkaren akut kan man ju få vänta i 2-3 timmar ibland. För att få hjälp av en specialistläkare kan det ta ett par månader om det inte är något allvarligt och dessutom måste man dras med samma läkare varje gång man söker för sina åkommor. Man skall bara inte tala om tandläkare. Söker man för något akut får man visserligen komma på stört, men då gör dom bara provisoriska lagningar. Dyra är dom också, vilket fransmännen irriterar sig på. En undersökning eller tandstensborttagning kan kosta ända upp till 3-400 kronor.

Holland skall fixa allt detta så Frankrike lämnar bottenligan, men dom var inte riktigt nöjda med honom den första tiden ändå. Han hade lovat att sänka utgifterna för sin administration och hade också sänkt lönerna för ministrarna med 30% men å andra sidan anställt så många fler så det ändå blev dyrare. Dessutom har han kompenserat dom rikligt men att höja det skattefria utgiftskontona med över 5000 euro per person så ministrarna var ganska nöjda, men inte väljarna min fru talade med.

Vi är emellertid väldigt nöjda med den franska sjukvården, som oavsett vad Holland säger, bevisligen är bäst i Europa och därmed troligen bäst i världen. En tröst för Hollands väljare är emellertid att den franska vården även i Hollands värld snart kommer att vara bäst i världen och det utan att något annat än lite korrekt information behöver spridas. Det kan man kalla underverk.

söndag 27 maj 2012

Eurovisionslåt för matvaruaffären


I franska matvaruaffärer kan man bli vansinnig på den bakgrundsmusik som spelas på hög nivå. Om ni tänker er ett beat som dunkar genom en dåligt inställd bilradio där ljudet kommer och går helt slumpmässigt och liksom hugger sig igenom melodin och som åtföljs av en kvinnlig falsettröst så kan ni tänka er hur trivsamt det låter. Det är någon sorts diskomusik som förekommer här nere runt Medelhavet och som för mig känns väldigt jobbig.

Igår kväll var vi bjudna på middag hos några irländska vänner och när vi kom hem satte vi på TV:n och då var det eurovisionsschlagerfinal. Vi kom in mitt i underhållningen innan omröstningen, men att se internationella program här i Frankrike är fullständigt värdelöst för man får varken höra tal eller musik från utsändningen eftersom två franska kommentatorer pratar hela tiden om saker dom tycker är väsentliga och bara i bästa fall har med ämnet att göra. Döm om vår förvåning när omröstningen började och varenda land, utom Italien, röstade på Sverige. Eftersom vi aldrig hört den svenska melodin blev vi väldigt nyfikna på hur den låter. Det visade sig vara samma musik som vi blir så irriterade på i matvaruaffären, dvs. dunk och falsettsång från en dåligt inställd radio. Helt plötsligt förstod vi varför Sverige fick röster från hela dussinet FR Jugoslavien, lika många FR Sovjetunionen och en massa andra pytteländer runt Medelhavet, som San Marino. Smart av svenskarna, men hur det nu är så är faktiskt ABBA trivsammare som bakgrundsmusik i matvaruaffären.

Det har ju inte blivit så mycket bloggande sedan vi kom hem från Spanien. Min bror med sambo har varit på besök, vilket var jättetrevligt, men våra gäster har ingen lycka med vädret i år. Eva och hennes son lyckades pricka in den värsta vinterveckan man sett på decennier här nere och första halvan av brorsans vecka inföll under det längsta sammanhängande regnväder vi har haft sedan vi flyttade hit. Sista halvan blev emellertid bra med temperaturer på över 25 grader och 20 grader i vattnet så det blev lite bad för somliga - dock inte för mig och min bror som delar en stark tro på att inte blöta ned sig om det inte är hygieniskt betingat.

Vad gäller min avoghet mot bad i friska luften emanerar den från traumatiska upplevelser i barndomens simskola. I min hemby hade man anordnat simskola i den absolut kallaste sjö man kunde hitta och där skulle det badas helt oavsett väder och vind. Eftersom jag var en spinkig stackare utan skyddande fettlager frös jag alltid hiskligt. Det blev inte bättre av att i samma simskola fanns en riktig mobbare som erövrade alla magistermärken som gick att uppnå. Visserligen var han yngre än jag men det kompenserade han med en väl utvecklad elakhet, som bestod i att simma under oss rädda stackare och dra ned oss under vattnet, eller dyka precis bredvid oss där vi stod och huttrade, eller trycka ned oss i vattnet när simläraren inte såg på. Han var så kallad sommargäst från Stockholm och jag ser honom då och då i rutan. Han är visst någon sorts TV-chef i en av de privata TV-kanalerna nuförtiden och verkar inte blivit snällare eftersom han fick en fet smäll av någon häromåret. Om ni frågar mig så var han nog förtjänt av det.

En fördel med dåligt väder är ändå att gästerna får se lite mer än en sandstrand som skulle kunna vara var som helst på jorden - det var faktiskt även damerna tvungna att hålla med om. Kontentan av veckan blev lyckad och både min bror och hans sambo kunde komma hem och skryta med uppbrända kroppsdelar. Det hjälper inte hur mycket vi varnar svenskar för solen här nere, dom skall bränna upp sig, annars är det inte semester verkar det som.

söndag 6 maj 2012

Kalvhjärna och testiklar i Granada

Den utmärkta restaurangen vi besökte i Peniscola rekommenderade den. På hotellet sa man att det var Granadas mest typiska restaurang dit lokalbefolkningen går. Taxichauffören gratulerade oss till vårt val av restaurang. Den heter Chikito och var tillhåll för berömdheter som Lorca och Defalga på sin tid. Restaurangens specialitet är en förrätt som är en omelett på lammhjärna och lammtestiklar. Vi valde inte den. Visserligen har jag ätit lammhjärna i Marocko, men testiklar - där går gränsen. Jag har vissa fördomar mot mat om jag vet vad det är i vissa fall.

Att rätten är en kvarleva från morisk tid är jag övertygad om. Min förra doktorand som kommer från Algeriet berättade att han fick en sådan längtan efter sin mors fantastiskt tillagade lammtestiklar. Sagt och gjort - han gick till saluhallen i Göteborg för att köpa lammtestiklar. Han hade slagit upp ordet testiklar i ordboken, men hade lite svårt för att komma ihåg vad det hette. Väl framme hos charkuteristen upprepade han ordet i sitt huvud gång efter gång. Det blev hans tur och när han tittade upp stod en vacker svenskt kvinna framför honom och frågade vad han skulle ha. Det låste sig i hans huvud och hans stammade fram: "Har du testiklar?"

Åter till vårt restaurangbesök. Förrätterna och vinet var fantastiska, men huvudrätterna var inte alls av samma kvalitet. Min frus fläskfile var ganska ointresssant och min hjortfile var torr och helt överstekt. Ganska trist på den bästa restaurangen i Granada. Jag vidhåller att det franska köket har en helt annan lägstanivå än det spanska. Jag kan inte tänka mig en enda plats i Frankrike där den mat vi fick skulle accepteras på platsens bästa restaurang. Min fru påpekade också att hon hade varit väldigt missnöjd om vi bjudit gäster på det vi fick.

En annan upplevelse av nutidens knepigheter var familjen som satt bakom oss med två små barn. Den lilla tösen puffade på mig flera gånger så slutligen vände jag mig om och sa hej till den lilla flickan. Detta störde föräldrarna oerhört. Dom fömanade flickan strängt att hon absolut inte fick tilltala främmande farbröder och deras blickar mot vårt bord och kommentarer var inte vad man kan vänta sig när man hejar på någons dotter. Troligen trodde dom inte vi förstod tyska, men nog är det tråkigt att bli betraktad som pedofilrisk bara för att man är trevlig mot någons barn.


- Posted using BlogPress from my iPad

lördag 5 maj 2012

Granada och Alhambra - en fantastisk upplevelse.

Det regnar aldrig i Granada - bara just nu och kallt är det också. Visserligen ligger det högt men ändå? Vi lyckades komma in på Alhambra trots att vi glömt att boka rundtur. Det var en tre timmars guidad tur med en mycket inspirerande guide som var värt varenda öre även om det var dyrt.

Vi fick lära oss mycket om de 700 år som muslimerna regerade över Spanien och Granada var huvudstad. När de kristna tog över i slutet av 1400-talet förändrades mycket av de gamla fina moriska delarna och omvandlades till kristna funktioner. Bland annat revs det gamla badet och privata bad förstördes eftersom det ansågs vara kätterskt att tvätta sig och inkvistionen var stenhård på det området. Den berömda drottning Isabella berättade stolt att hon bara tvättade sig en gång om året. Att hon inte bytte underkläder under hela tiden som hennes man var i krig var således inte enbart en uppoffring för henne. Hon blev emellertid upphovskvinna till isabellafärgen som uppkallats efter färgen på hennes i åratal inte bytta underkläder.

Under 1900-talet var Alhambra övergivet och togs då över av zigenare som flyttade in från de grottor utanför staden där de tidigare bodde. Under den tiden monterade zigenarna ned det mesta av de månghundraåriga väggdekorationerna och sålde till privat personer och museer världen över. När Alhambra har blivit världsarv och zigenarna fått flytta ut har UNESCO lyckats ta tillbaka mycket av det som fanns på museerna, men inte från privata samlingar. Idag gapar många väggar tomma och mycket av dekorationerna är nytillverkade efter gamla modeller.

Zigenarna har flyttat tillbaka till sina grottor som numera inrymmer moderna lägenheter, restauranger och klubbar. Åsnorna är nu utbytta mot moderna bilar och det är i de kvarteren som den traditionella flamencon kan avnjutas i Granada. Just grottboende är ganska vanligt i Sierra Nevada och bakom de tillsynes vanliga husfasaderna ryms moderna lägenheter uthuggna i berget. Svala på sommaren och varma på vintern påstår man.

- Posted using BlogPress from my iPad

torsdag 3 maj 2012

Första dagen på vår Spanienresa

Innan sommaren gäster kommer har vi tänkt ta en liten semester i Spanien inspirerad av Falcones roman Fatimas hand. Första etappen tog oss till Peniscola - 4 timmar från oss vid kusten. Enligt lokala sagesmän är det det andra mest populära turistmålet efter Granada i Spanien. På sommaren ökar folkmängden till 100 000 personer. Tur att vi är här innan säsongen. Ändå drabbades vi av några hundra tyska pensionärer som svärmade uppe i borgen ledda av personer med nummerbrickor på långa stänger för att inte förlora någon av sina deltagare.

Det är vackert i Peniscola - speciellt uppe vid borgen som påminner om en mindre variant av Carcassonne eller kanske Mont St. Michelle. Det blev mycket promenerande och ätande. I Spanien äter man ju lunch och sedan tapas runt 9 på kvällen och middag frampå småtimmarna. Vi tog en liten tappas och en tidigare middag.

Vi hade turen att, bland alla turistfällor, hitta en mycket bra restaurang med trevlig och kunnig betjäning. Den heter Casa Jaime och är en restaurang med matambitioner. Ägaren gav oss också flera goda tips om bra restauranger för resten av resan. Kom ihåg Casa Jaime om ni har vägarna förbi.

Lustigt nog stod vi tidigare på dagen och tittade på menyn för lunchen samtidigt som ett par som visade sig vara svenskar. Eftersom kyparen trodde vi hade sällskap placerade han oss vid samma bord, vilket för svenskar är lite onaturligt. Dom visade sig emellertid var både trevliga och lättpratade så det gick bra.

- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Peniscola, Spanien